Groene tips voor het verzorgen van je tuin tijdens droogte

De zomer is in volle gang en met de stijgende temperaturen komt ook dit jaar weer de dreiging van droogte. Het vinden van een balans tussen enerzijds duurzaam watergebruik en anderzijds het behouden van je groene tuin is wederom een uitdaging voor veel tuinliefhebbers. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige, duurzame en economische manieren om je tuin te verzorgen, zelfs tijdens periodes van droogte. 

Kies voor inheemse planten

Een slimme zet om je tuin droogtebestendig te maken, is het kiezen van inheemse planten. Inheemse planten zijn wilde planten die, zonder menselijk ingrijpen, al jaren in Nederland groeien. Deze soorten zijn daarom aangepast aan Nederlandse omstandigheden en vereisen over het algemeen minder water en onderhoud. Ze hebben de neiging om diepere wortels te ontwikkelen, waardoor ze beter in staat zijn om vocht uit de grond te halen.

Mulchen

Mulch is een laag materiaal die je over de grond en om planten aanbrengt. Mulchen is dus het aanbrengen van een laag mulch. En dat kan van alles zijn: van grind of onkruiddoek tot paardenmest, schapenwol of champost. Door een laag organisch materiaal aan te brengen, creëer je een beschermende laag. Dit helpt om de grond koel te houden, vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.

Slim bewateren

Hoe je het ook wendt of keert: water geven tijdens droogte is essentieel. Het is vooral belangrijk om dat zo efficiënt mogelijk te doen. Geef je planten bij voorkeur 's ochtends vroeg of 's avonds laat water om verdamping te verminderen. Gebruik ook een gieter in plaats van een sproeier om gericht water te geven aan de basis van de planten. Dit minimaliseert verspilling en zorgt ervoor dat het water daadwerkelijk wordt opgenomen.

Regenwater opvangen

Aan deze tip heb je misschien dit jaar nog niet zoveel, maar je kunt er zeker volgend jaar je voordeel mee doen. Maak gebruik van het regenwater dat je opvangt in een regenton. Regenwater is ideaal voor het bewateren van je tuin, omdat het geen chemicaliën bevat en de juiste temperatuur heeft. Sluit je regenton aan op de regenpijp van je huis en gebruik het verzamelde water wanneer je planten extra hydratatie nodig hebben.

Verwijder het gazon

Twijfelde je toch al over het behouden van je gazon, dan is de aanhoudende droogte misschien wel van doorslaggevende waarde. Grasvelden vereisen namelijk aanzienlijk meer water dan andere planten. Overweeg daarom (een deel van) je gazon te vervangen door droogtebestendige beplanting, zoals vetplanten of bodembedekkers. Op deze manier verminder je de waterbehoefte van je tuin.

Onderhoud je grond

Een gezonde grond kan beter vocht vasthouden. Zorg ervoor dat je de grond regelmatig belucht door te spitten of te harken. Voeg organisch materiaal toe, zoals compost, om de bodemstructuur te verbeteren en het vochtvasthoudend vermogen te vergroten.

Het verzorgen van je tuin tijdens droogte vereist enige planning en bewuste keuzes. Bovenstaande tips helpen je niet alleen om je tuin te verzorgen tijdens droge periodes, maar dragen ook bij aan het behoud van kostbare watervoorraden. Dus, ga aan de slag en geniet van een groene en bloeiende tuin, zelfs in tijden van droogte!